Статията е публикувана в сп. Строители (Енергийна ефективност за 2017 г.) 

Като всеки високотехнологичен и динамично развиващ се бранш, осветителната индустрия залага все повече на енергийната ефективност на продуктите си. Основният фокус е върху намаляване консумацията на електроенергия и в резултат намаляване на вредните въглеродни емисии.

LED осветителите – съвременното решение

LED осветлението е познато от десетилетия, но едва в последните години превзема пазара. Постоянното подобряване на технологията води до все по-добра осветеност при по-ниска консумация на електроенергия.  Повишеният интензитет и прецизната цветна температура от своя страна водят до нуждата от все по-малко на брой тела, които да постигат равномерна светлина, без ненужни сенки.

За да покажем енергийната ефективност на LED осветителите от последно поколение в цифри, ще сравним два конкретни продукти с техните параметри – луминисцентно тяло ЛОТ 3х58W TL-D IP42 и LED тяло Philips WT460C LED64S-42S/840. Единичната мощност на първото е 0,22 kW срещу едва 0.048 kW за LED осветителя. Така за година при непрекъсната работа съпоставката на консумацията на електроенергия е 1927,20 kWh/y срещу 420,48 kWh/y в полза на LED технологията. Като допълнение, 150 бр. от луминисцентните тела се заменят със 106 бр. LED без това да се отрази на качеството и интензитета на осветлението.  С две думи, ако имате офис, промишлено помещение или пък търговски обект с такъв брой лампи и решите да инвестирате в иновативно решение, то ще спестите близо 84% от сметката за тока.

Съвременните технологии в осветлението водят и до намаляване на експлоатационните разходи, тъй като всяко ново поколение тела има по-дълъг живот. LED телата на Philips от висок клас разполагат с гаранционен срок от 5 години, а реалният им живот достига до 10 или дори 14 години или средно 70 000 часа. За сравнение луминисцентните тръби имат живот около 7500 часа.

 Системите за контрол и управление на осветлението

сн. Арх. бюро Cityscape

Специално място в развитието на осветителната индустрия заемат системите за контрол и управление на осветлението. Тяхната основна задача е контрол на разхода за електроенергия и минимализирането му при оптимално добри условия на обживяване на пространствата. Ползването на Philips Dynalite система, например, доказано води до 70-80% намаляване на оперативните разходи.

Philips Green parking/warehouse системите, са предназначени за напълно лишени от естествена светлина зони. Те осветяват пътя на хора и машини като осветителните тела общуват помежду си, посредством сензори и вградени wi-fi рутери.  При спазване на изискванията за разстояния при комуникацията,  с оптимално нисък брой тела се осигурява пълна осветеност на пространствата. Липсата на пълно изгасване и включване, от своя страна, удължава допълнително живота на осветителите.

 Проектиране и енергийна ефективност

сн. Арх. бюро Cityscape

Добре проектираното осветление, с правилно заложени тела и системи за контрола и управлението им, води до високи резултати по отношение на енергийната ефективност. Независимо от типа и обема на Вашия обект, специалистите в Бронлайт ЕООД ще създадат проект с висококачествено осветление при минимални оперативни и експлоатационни разходи. В същото време ще интегрират телата така, че помещенията Ви да бъдат естестетички издържани в най-добър стил.

 

 

 

There are currently no comments.